Processierupsen in aantocht

caterpillar

 

Precies op de verwachtte datum en de weersverwachting ziet met overal in Nederland eierzakjes met processierupsen openbarsten in een golf van leven op en in de eikenbomen en beginnen meteen met de processie, juist vanwege dit warme weer wat we de afgelopen dagen hebben mogen hebben. 

 

De brandende haren van de rups zijn nog geen dreiging voor de mens, daar de rups zich eerst moet evolueren tot de vervelende variant die we in Nederland kennen. Dit zal ongeveer midden van volgende maand zijn. Dan zie je niet alleen de grote hoeveelheden rupsen overal, maar ook de grote eierzakken en rag op de bomen. 

De planning van de bestrijding kan nu beginnen, nu men vrijwel precies weet wanneer de rupsen vervelend worden. 

De bestrijding van deze rupsen wordt gedaan door de larven en rupsen te besproeien met aaltjes (nematoden). In deze milieuvriendelijke variant van bestrijding, komen de nematoden in de rups terecht, waardoor deze sterft. 

 

Of de plaag net zo erg, erger of minder wordt dit jaar is nog niks over te vertellen. Wel komen de eitjes van de grote getallen rupsen van vorig jaar massaal uit, waardoor er wel indicatie genoeg is voor een groter aantal rupsen dan voorgaande jaren.