Google deelt mobiele data om inzicht in Coronaverspreiding te geven

 

Het Amerikaanse internetbedrijf Google, geeft vanaf vandaag locatiegegevens van de gebruikers van telefoons weer, om inzicht te krijgen waar men zich bevindt. Dit geeft een perfect beeld of mensen daadwerkelijk binnenblijven of minder winkelen dan voor de crisis.

 

De eerste data is binnen en laat zien dat bijvoorbeeld op 29 maart, 65% minder mensen zich naar buiten begeefde als dezelfde dag in januari en dat er in dezelfde maand 68% meer openbaar vervoer werd gebruikt. Wel is er een stijging van 11% te merken in de drukte in de woningen. Naar alle waarschijnlijkheid is dit te wijten aan het feit dat de kinderen niet op school mogen zijn en thuis zitten. 

Bij het uitlezen van de locatie data worden geen persoonlijke gegevens vrijgegeven en blijft de persoon anoniem. De gebruiker zelf kan kiezen om de gegevens deling aan of uit te zetten tijdens en na de installatie van de mobiele telefoon of tablet. 

Google is nu met telecom aanbieders KPN Telecom en Vodafone aan het nagaan of men ook deze gegevens kan gaan gebruiken om een nog beter beeld te krijgen over de situatie in Nederland, zonder persoonsgegevens vrij te geven van de desbetreffende gebruikers.