Bouwsector vreest voor banenverlies

 

De bouw heeft het zwaar als werkgever. Er wordt geschat dat er tijdens of na de coronacrisis rond de 40.000 banen op de tocht staan of verloren zijn. Geschat wordt dat de bouwsector harder wordt geraakt door de crisis als dat het werd geraakt door de banken val van 2008. 

 

Dit is veelal te wijten aan de vele investeringen die wegvallen door de crisis. Heel veel ZZP’ers hebben lang werk gehad, maar dit is allemaal geannuleerd doordat cliënten het geld beter kunnen besteden in andere uitgaves.

 

Grotere bedrijven zien de bouw en verbouwingen geannuleerd worden omdat ook de grotere bedrijven liever de investering stoppen in overlevingskansen te vergroten in plaats van nieuwe projecten te starten, waardoor een geschatte val van bouwproductie tot 15% van het totaal verwacht wordt. Dit is vooral te wijten aan de onwetendheid over wanneer de crisis over is en hoe men hier erna mee om zal gaan. Blijft men huiverig of zal men meteen weer het werk oppakken. 

Het probleem is bovenop het stikstof akkoord gekomen wat het begin dit jaar is vastgesteld, wat ook niet bevordelijk is afgelopen voor de bouwsector, waar het ook al een klap mee heeft mogen ontvangen.