De spanning tussen de VS en China trekt weer aan.

 

Het is al vele malen eerder gebleken dat supermachten elkaar niet heel erg mogen. Ondanks dat het niet heel duidelijk is in deze tijden, staan bijvoorbeeld Rusland en de VS nog steeds niet op een lijn na de spanningen in de koude oorlog van de jaren ’80. China mag ook niet vergeten worden als wereldmacht en wil zich vooral nu graag laten horen. 

 

Corona

Januari 2020, Wuhan China. Covid-19 breekt uit en is binnen een maand een pandemie (wereldwijd verspreide aandoening). China isoleert zijn inwoners, werkt op typisch Chinese manier de bezoekende toeristen en andere werklieden buiten en probeert journalisten stil te houden, want het valt allemaal wel mee met de ophef. De rest van de wereld is begin maar helemaal in de greep van Corona. 

 

De VS

Begin Maart wordt de VS. heel hard geraakt door het virus. Op 9 maart is het aantal geïnfecteerde al boven de 100.000 en het dodental laat op zich wachten, maar is goed te raden. Het blijft stijgen. President Trump maakt de fout om het virus (in de trend van “Spaanse griep”, die uiteindelijk gebleken ook uit Amerika kwam, voordat het in Spanje zoveel aanrichtte dat het de naam Spaanse griep kreeg), corona maar de Chinese griep te noemen.