Chernobyl blijft een doorn in het oog van Oekraïne

chernobyl

 

Op 26 april 1986, is er door een test in de reactor Lenin4 van de krachtcentrale in Chernobyl een fout geconstateerd, die geresulteerd heeft in een van de verschrikkelijkste meltdowns, die er ooit tot op heden op de planeet is voorgekomen. Wat een test had moeten zijn, is uiteindelijk een gesmolten reactor geworden waar heel Europa een behoorlijk lange tijd last van heeft gehad. Ukraine is op de kaart gezet, niet zoals het hoort. 

 

Pripyat

De meest geavanceerde stad in Wit-Rusland. Oekraïne is ten tijde van de ramp nog in Russische handen. Deze stad zou de toekomst moeten zijn en een beeld geven van wat men van Rusland mocht verwachten in de komende jaren. Van vrijwel alle gezinnen die er wonen, werkt er minimaal een in de reactor van Chernobyl en ten tijde van de ramp wonen er ruim 15.000 mensen. In de week van de meltdown is er een feest in het Pripyat pretparkje georganiseerd om het pretpark te openen. De botsauto’s, het reuzenrad en de draaimolen staan er mooi bij.

 

De meltdown

In de nacht van 26 april 1986 is er een test gepland, waar men wilde kijken wat er gebeurt als de stroomtoevoer van reactor 4 zo laag werd gezet dat hij uitval simuleert. Waar men echter geen erg in had gehouden, is dat de reactor door een fout in het systeem zich probeerde te herstellen, heel vele kracht in een te korte tijd aan de reactor gaf, waardoor deze ontplofte.