Hoe infectie gevaarlijk is je huisdier?

 

Het is ooit begonnen op de veemarkt van Wuhan en het heeft even geduurd voor de wereld in zijn macht was, maar het is al een paar maanden feest op de planeet. Corona heeft wild om zich heen gegrepen en begint een van de ergste virussen en ziektes te worden van de afgelopen decennia. Kunnen we hier snel onderuit komen, of zal het nog lang na smeulen als we eindelijk het vaccin hebben? 

 

Wat doet het eigenlijk met onze huisdieren? Weten we daar genoeg van om te zeggen dat deze helemaal veilig staat voor de huidige streng van het virus? Voor zover we nu weten zijn er nog maar enkele ontdekkingen gedaan bij huisdieren en dat waren voornamelijk bij katten. Zouden we het van hun kunnen krijgen? Laten we eens kijken hoeveel van de vragen hierboven we kunnen beantwoorden. 

 

Een aantal gevallen

In België is er een kat besmet geraakt met het Corona virus. Deze heeft voor zover er naar buiten is gebracht het euvel overleeft en maakt het weer goed. De tijger in de New York Zoo waar regelmatig over te horen was, maakt het ook goed en komt er weer bovenop. De symptomen waren een droge hoest en verminderde eetlust. De Tijger heeft het waarschijnlijk opgelopen van een verzorger die nog aan het werk was en het niet wist dat het een drager was. 

Al met al lijkt het er niet op dat huisdieren een rol spelen in de pandemie die de wereld nu in zijn macht heeft. In veel gevallen kan het de niesziekte bij katten zijn en de hondenhoest bij honden. Beiden dienen wel serieus genomen te worden en het inschakelen van een dierenarts is dan ook een must voor het beestje als deze het moet overleven.