Ezel ontsnapt uit reservaat en creeërt iets magisch.

 

Afgelopen jaar in mei is er een ezel ontsnapt uit het Tsavo East National Park in Kenia. Deze heeft wekenlang tussen ander vee rondgelopen en wellicht meer gedaan als samen gegeten en gedronken, want de ezel is teruggekomen met een kleine zezel, wat een zeldzame mix is van een ezel en een zebra.

 

Nadat de omwonende er lucht van hadden gekregen, is een team van wildlife rangers eropuit gegaan om het dier naar een veilige beschermde omgeving te brengen. Men dacht eerst aan een wat donkerdere ezel door al het liggen in de modder, maar na wat beter kijken en het beestje samen met de moeder te volgen, bleek dat het om een zeldzamer dier ging. 

Nu het dier in Chyulu National Park te vinden is, kan deze in alle rust opgroeien tot een zonkey (ander woord voor zezel). Helaas is het voor de zezel niet mogelijk om voort te planten, omdat door het genetisch verschil van de zebra en de ezel, het beest onvruchtbaar is. 

Al eerder is een dergelijke kruising gevonden in onder andere tijgers en leeuwen, welke ligers genoemd worden. Deze komen echter vaker voor, worden rond de 400 kilo en zijn even snel als een tijger.