Johnson, De klim naar macht en zijn vijand Corona

boris johnson

 

Een van de meest besproken en over gelachen onderwerpen van de afgelopen drie jaar is toch wel de Brexit. Dit heeft niet alleen Europa, maar ook het Verenigd Koninkrijk in haar grip gehouden. Wat is er nu precies gebeurt en waar kreeg May het niet voor elkaar en Johnson wel? Is de keuze een goede keuze geweest om uit de EU te stappen en wat zijn hier de consequenties van? Hieronder zullen we het zo goed mogelijk uit proberen te leggen. 

 

Premier Theresa May

De directe opvolger van Premier Cameron en het kabinet Cameron II. May heeft 5 dagen nadat Cameron aan heeft gekondigd dat hij op zou stappen na een referendum, waarin de uitkomst is dat het Verenigd Koninkrijk de EU uit wil. Na de kandidaatstelling kondigde May aan dat ze de regels en uitslagen van Brexit zal honoreren en uitvoeren naar wens van het Britse volk. 

Op 28 maart 2017 stelde May in een brief de procedures voor aan Donald Tusk, president van de EU welke op zijn plaats deze goedkeurde en de daadwerkelijk procedures voor Brexit in gang zette, welke vanaf deze dag binnen twee jaar in gang gezet moesten worden. 

8 juni 2017 stelde May voor vervroegde parlementsverkiezingen in te voeren, om zo een betere basis te krijgen om de Brexit onderhandelingen in te gaan. 

 

Na alle onderhandelingen die May tot aan Januari 2019 heeft gedaan, werd alsnog het plan voor Brexit verworpen met een meerderheid van 432 tegen 202 stemmen en een motie van wantrouwen werd ingezet door Jeremy Corbyn, die ze nipt won, maar besefte dat ze de partijen niet bij elkaar kon krijgen voor de daadwerkelijke deal te sluiten. Door dit alles heeft ze afstand gedaan van de titel als premier en is net als daarvoor, weer gewoon backbencher in het parlement. Ze heeft uiteindelijk de zelfde status bereikt als Iron Lady Margaret Thatcher.