Hanos - Geldig van 01.01 tot 31.12.2019

Catalogus van Hanos van 01.01.2019

Producten in deze folder

pagina 10 zeven stappen in zevenmijlslaarzen herkenbare rokerige smaak aan de de meeste distilleerderijen hun gemoute gerst van commerciële zelf het gehalte aan turf bepalen tijdens het drogen en daarmee de constante kwaliteit van de turfsmaak in de whisky waarborgen zo zijn er whisky's van aperitief tot in geur als smaak voordat de gerst gebruikt wordt moet de gerst eerst worden gemout dit is een proces waarbij het zetmeel de gerst gedurende 2 tot 3 dagen worden zacht en kleverig en gerst regelmatig gekeerd om het klein aantal distilleerderijen keert de 'green malt' nog handmatig door met een houten spade de op de moutvloer liggende gerstekorrels arbeidsintensieve karakter is dit traditionele proces grotendeels gecentraliseerd en gemechaniseerd het kiemen duurt ongeveer een verzadigd raakt van natuurlijke worden gedistilleerd nu is de wort klaar om te worden overgepompt naar een andere ton van gigantische afmetingen de 'washback,' waarin het het wort in de washback is gepompt vloeistof begint hevig te schuimen en er komen grote hoeveelheden gistingsproces worden de suikers omgezet in kooldioxide en alcohol die op haar beurt een reactie teweeg brengt met de zuren in de mout dit leidt tot de vorming van esters fruitige en fleurige smaak van de die we associëren met bloemen en door een combinatie van vele lijkt de 'wash' een beetje op een zwaar bier en bevat 7-9 procent alcohol in het volgende stadium wordt de mout schoongemaakt met een soort zeef en via een trechter in een grote molen gestort die het vermengd met heet water in een ook vocht gebruikt uit een vorige de maltose in de bloem op en er blijft een vloeistof over die wordt afgezogen en gekoeld voordat er gist mash'tun wordt gebruikt als veevoer het ontkiemingsproces wordt stopgezet door het drogen van de turf als brandstof voor de kiln wordt de wash wordt overgepompt naar in een grote 'wash still' waar de zuren worden gescheiden van de hans