Miljoenenverlies voor culturele sector

 

Nu tijdens de pandemie alle horeca en uitgaansgelegenheden dicht zijn, hebben uitbaters het zwaar. Uit recente stellingen is bepaald dat het verlies in de culturele sector rond de 969 miljoen euro zal zijn als we de mijlpaal van 1 juni bereiken. 

1 juni gaat alles volgens de recente bepalingen van het RIVM en de Overheid weer open. 

 

Afgelopen donderdag deden de theaters en bioscopen al een beroep de aangekochte tickets niet te retourneren voor geld, maar vast te houden tot deze verzilverd kunnen worden voor nieuwe tickets om alsnog de bestelde show of film te gaan bezichtigen. Dit om het verlies niet groter te maken dan het al is, want bij het retourneren van tickets op bijvoorbeeld een opera is veel geld gemoeid. 

 

Niet alleen kan de voorstelling niet meer doorgaan, maar ook de artiesten moeten alsnog betaald worden, waardoor het annuleren van een ticket alleen maar duurder wordt en leidt tot een mogelijk faillissement van het theater of bioscoop. Dit moet ten alle tijden voorkomen worden om de Nederlandse culturele sector er na de pandemie weer bovenop te laten komen. 

 

Of alles na 1 juni weer direct opengaat is vooralsnog de vraag, want Nederland zal moeten herstellen van de isolatie die we hebben ondergaan de afgelopen tijd.