Facebook moet in de VS toch naar de rechtbank

 

Tegenwoordig is het hot topic. Mensen willen privacy en zelf kiezen wat men allemaal op facebook zet. Daarop passende advertenties aanbieden is dan ook verboden als deze door middel van het onwettelijk inwinnen van informatie worden vergaard. 

 

Nu is de manier van informatiewinning gevonden op sites van derden, waar een “vind ik leuk” knop op geïnstalleerd is. Ondanks dat dit vrijwillig door de site eigenaar is gedaan, is er nooit toestemming gegeven voor het uploaden en vergaren van cookies die op de site door de gebruiker van de site gebruikt worden. De “vind ik leuk” knop stuurt de cookies en gegevens door zodra deze op de knop drukken. Heb je een gebruikersprofiel op facebook, wordt je meteen ingelogd en hebben ze een naam bij de anonieme gegevens. Deze worden dan weer gebruikt om informatie te verzamelen en de advertenties weer te optimaliseren. 

 

Facebook is al eerder in opspraak geraakt doordat deze informatie verzamelde en doorverkocht naar 3e partijen, terwijl er duidelijk in de richtlijnen stond dit niet te doen. Toen is het onder een grote rechtszaak uit gekomen wegens gebrek aan juridisch bewijs,  maar het lijkt er op dat dit deze keer niet gaat gebeuren.